Prano Mašioto gimtadienis

  • Paskelbta: 2023-12-20
  • Kategorija: Renginiai

Švenčių laukimo sūkuryje gruodžio 19 d. mokykla šventė gimtadienį!  Minėjome Lietuvos pedagogo, vaikų rašytojo, publicisto, vertėjo, vadovėlių autoriaus, visuomenės bei kultūros veikėjo -  Prano Mašioto 160 metų gimimo jubiliejų.

Pranas Mašiotas buvo aktyvus, veiklus, pareigos žmogus. Jis nenorėjo, kad vaikai tuščiai gaištų laiką prie menkavertės knygos, nes už viską svarbiau gėris ir išmintis.

Mašiotas kūrinius rašė žinių stokojančiam kaimo vaikui. Jo knygos mokė gerumo, buvo pirmieji gamtos, istorijos ir geografijos žinių šaltiniai. Rašytojo tekstai nėra pasenę net dabar.

Pranas Mašiotas rašė mokslo populiariuosius straipsnius, pasakėles mažiesiems, apsakymus bei apysakas paaugliams, vertė užsienio autorių knygas.

Šio žinomo ir populiaraus rašytojo gimtadienį nuo pat ankstaus ryto šventėme mokykloje. Gimtadienio rytmetyje mokiniai pasitikrino savo žinias apie Praną Mašiotą. Teisingai atsakę į viktorinos klausimus laimėdavo saldų prizą. Pamokų metu buvo prisiminta šio kilnaus žmogaus biografija, padaryti darbai, parašytos knygos.

Po pamokų į bibliotekos edukacinę erdvę gimtadienį švęsti rinkosi mokytojai. Jaukioje žvakių šviesoje jie prisiminė skaitytas Prano Mašioto knygas, aptarė jo gyvenimo vingius. Mokyklos direktorė Janina Grigienė pasidalino mintimis apie tai, kad Klaipėdos Prano Mašioto vidurinė mokykla įkurta 1997 m. Lietuvos krikščionių demokratų partijos Klaipėdos skyriaus narių ir dekano monsinjoro Jono Gedvilo iniciatyva. Mokykla pavadinta pedagogo ir rašytojo Prano Mašioto vardu, kuris 1924–1929 m. dirbo Klaipėdoje lietuviškos gimnazijos direktoriumi. Pirmuosius veiklos metus mokykla pradėjo Klaipėdos Ievos Simonaitytės vidurinės mokyklos patalpose, o 1998 m. rudenį persikėlė į naują pastatą Varpų g. 3.

Prano Mašioto pasakyti žodžiai ,,Vienybės, daugiau vienybės ir bendro gerai organizuoto darbavimosi visur... “ veda į mokslo ir žinių šalį visą šios mokyklos bendruomenę.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas