PO EŽERŲ IR ŽVAIGŽDŽIŲ KARALYSTĘ – MOLĖTŲ KRAŠTĄ

  • Paskelbta: 2024-05-29
  • Kategorija: Išvykos

7c  ir 7d klasės mokiniai gegužės 23, 24 dienomis, kelionės vadovo lydimi, vyko į nedidelį miestelį – Anykščius. Mokiniai susipažino su Šventosios užtvanka,  Anykščių koplyčia, A. Baranausko klėtele, senamiesčiu, paminklu A.Baranauskui, paminklu laisvei „Prisikėlimas“. Mokiniams teko pakilti net už kelių kilometrų iki Anykščių matomo Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios bokštą. Pro bažnyčios navas apžvelgėme Anykščių apylinkes iš 33 m aukščio.Vėliau kelionė tęsėsi Siauruko muziejuje, kuris įsikūręs šimtmetinėje siauruko geležinkelio stotyje. Septintokai išklausė edukaciją ,,Siauruko atradimai kiekvienam smalsuoliui“. Vėliau aplankėme „Laimės žiburį“ – J. Biliūno kapą ir paminklą ant Liudiškių kalvos.

Leidžiantis saulei vykome į Molėtų krašto muziejaus etnografinę sodybą, esančią Kulionių kaime, šalia Molėtų astronomijos observatorijos ir Lietuvos etnokosmologijos muziejaus. Senovinėje dangaus šviesulių stebykloje prie atkurtos mūsų protėvių Amžinosios Ugnies mokiniai išgirdoir pasinėrė į senosios žinijos apie dangaus šviesulius paslaptis. Sužinojo, kaip ir kodėl tolimi mūsų protėviai stebėjo dangaus šviesulius, kaip pagal juos suvokė ir vertino laiką, skirstė savo darbus, valdė savo likimą. Jau sutemus vykome į Molėtų etnokosmologijos muziejų stebėti naktinės žvaigždžių stebėjimo programos. Septintokams buvo pademonstruoti penki skirtingi naktinio dangaus objektai: mėnulis, planetos, žvaigždės jų poros, spiečiai, ūkai, galaktikos. Tai unikalūs stebėjimai, tikras žvilgsnis į žvaigždes, padedantis pajausti milžiniškus Visatos atstumus, skirtingus dydžius.

Antroji diena prasidėjo ekskursija po  Dubingius. Aplankėme  Dubingių piliakalnį su XVI a. piliaviete kuris, laikomas didikų Radvilų giminės tėvonija. Kelionę užbaigėme lipdamį į antrą aukščiausią Lietuvoje apžvalgos bokštą (36 m). Norint pamatyti įspūdingą gamtos panoramą, teko užlipti 214 laiptelių. Įveikę aukščio baimę sraigtiniais laiptais pakilęv irš medžių viršūnių. Tuomet kvapą gniaužė atsiveriantis kraštovaizdis tarsi iš paukščio skrydžio.  Linksmi ir turtingi žiniomis grįžome namo.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas