Mokyklos bendruomenės išvyka į Lenkiją

  • Paskelbė : Gitana Ruškienė
  • Paskelbta: 2023-05-01
  • Kategorija: Išvykos

Paskutinį balandžio savaitgalį Klaipėdos Prano Mašioto bendruomenė keliavo į edukacinę išvyką Lenkijoje „Mokytojo asmeninis veiksmingumas“. Pirmoji stotelė buvo Gdanskas, kuriame mokytojai aplankė jo senamiestį ir pasivaikščiojo Karališkuoju keliu, kuriame gausu lankytinų objektų ir renesanso stiliaus pastatų. Ekskursijos metu apžiūrėjo gražiausiu tituluojamą Gdansko pastatą – Auksinį namą, pastatytą XVII a. turtingam miesto pirkliui, taip pat miesto simbolį – Neptūno fontaną, kuris ilgajame turguje puikuojasi jau nuo XVII a., grožėjosi miesto rotuše, iš kurios bokšto į miestą sklinda varpų muzika bei išgirdo legendą apie panelę Hedvigą, kuri kiekvieną dieną tuo pat metu pasirodo pro Naujojo posėdininkų namo langą. Vėliau apsilankė Švč. Mergelės Marijos bazilikoje, kuri tituluojama didžiausia iš plytų pastatyta šventove visoje Europoje. Jos gotikinio stiliaus interjeras su išskirtinai gražiais krištoliniais skliautais dengia daug puikių viduramžių ir baroko laikotarpio meno kūrinių. Galėjo užkopti ir į jos bokštą, ir pasigrožėti įspūdinga panorama. Apžiūrėjo dar vieną Gdansko įžymybę – senovinį uosto keltuvą, esantį ant Motlavos upės kranto bei pasivaikščiojo „Mariacka“ gatve, kurioje apžiūrėjo siaurus ir turtingai dekoruotus mūrinių pastatų fasadus, kažkada priklausiusius pasiturintiems pirkliams ir auksakaliams. Didelį įspūdį keliautojam paliko Švč. Brigitos bažnyčia, kurioje yra didžiausias pasaulyje altorius iš gintaro. Čia panaudota gausybė įvairių spalvų gintaro bei paauksuotos bronzos. Altorius sukurtas kaip padėka popiežiui Jonui Pauliui II bei atsidėkojimas už Lenkijos žmonių iškovotą laisvę.

Antroji keliautojų stotelė - Sopotas. Tai garsiausias Lenkijos pajūrio kurortas, kuriame vyksta kasmetiniai muzikos festivaliai. Mokytojai aplankė ilgiausią 511 metrų Baltijos jūroje molą, pasivaikščiojo pagrindine Monte Cassino alėja. Pamatė neįprastą namą - moderniosios architektūros kūrinį „kreivąjį namą“, kuriame galima įsigyti suvenyrų ar išgerti kavos.

Trečioji kelionės stotelė - Malborkas. Tai vieną didžiausių Europoje viduramžių pilių. Pilies kompleksą supa tvirta gynybinė siena, puošiama gausybės bokštelių. Pilies viduje su gidės pagalba apžiūrėjo gyvenamuosius apartamentus, koplyčią, sargų stebėjimo postus ir koridorius, Vasaros, Žiemos menes bei kitas patalpas. Pamatė muziejuje eksponuojamus viduramžių ginklus, amatininkų dirbinius, skulptūras, gintaro papuošalus. Sužinojo, kad Aukštutinėje pilyje kadaise buvo ir kalėjimas, kuriame buvo kalinami ypatingi belaisviai, vienas iš jų buvo Lietuvos didysis kunigaikštis Kęstutis.

Puiki kelionė, kurios metu bendruomenė susipažino su Lenkijos istorija, kultūra, mėgavosi nuostabiu kraštovaizdžiu, aplankė reikšmingus architektūros paminklus, turiningai praleido laisvalaikį, daug bendravo tarpusavyje. Visi dėkoja kelionės organizatorei mokyklos direktorei Janinai ir nekantriai laukia kitų išvykų.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas