Monika Dokšaitė - tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso miesto etapo laureatė

52-ojo  tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso šiemet tema  šokiruojanti ir intriguojanti, kviečianti leistis į fantazijos pasaulio kelionę: ,,Įsivaizduok, kad esi superherojus, o tavo misija – visus pasaulio kelius padaryti saugius vaikams. Parašyk bet kam adresuotą laišką, jame paaiškindamas, kokių supergalių reikėtų šiai misijai pasiekti”.

Šio rašinio konkurso mieste laureate tapo 7c klasės mokinė Monika Dokšaitė. Jos sukurtas laiškas jau Vilniuje – šalies etape.

Sėkmės, Monika… Su tavimi džiaugiasi lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vilieta Juškienė.


MONIKOS LAIŠKAS                                   

Daktare Streindžai, genialusis chirurge ir stipriausias mage iš visų superherojų,

aš esu paprasta miesto mergaitė, kuriai rūpi mūsų planeta ir jos vaikų ateitis. Skaudžiai išgyvenu, kai pasaulio keliuose žūsta nekalti ar išsiblaškę vaikai (kasmet keliuose jų žūsta daugiau kaip 10 000).  Deja, aš neturiu nei ypatingų galių, nei stebuklingosios lazdelės.

Dažnai mane draugai vadina Ekstra Ledi, nes man patinka jiems pasakoti įvairias istorijas, kuriose aš tampu Mistikos ir Kapitono Amerikos dukra – bebaime, drąsia, kovojančia su blogio jėgomis. Dabar, kai po įnirtingos kovos su Beprotybės visatos jėgomis pasitraukė mano tėvas, Kapitonas Amerika, buvęs karys kovotojas ir gynęs savo kraštą stebuklingu skydu, kreipiuosi pagalbos į Jus, Daktare Streindžai, (vienintelis Jūs galite padėti man, nes nežinau daugiau nei vieno superherojaus, kuris taip mokėtų valdyti mintis ir būtų toks išmintingas) – padarykime pasaulio kelius saugesnius vaikams. Juk jie yra mūsų ateitis – vaikai kurs pasaulį, gražesnį ir tobulesnį.

Įgijusi nepaprastų sugebėjimų ir galių, manipuliuodama laiku ir erdve galėsiu įvykdyti misiją – sukonstruoti saugesnius ir modernesnius mašinų variklius, išsiųsti ypatingą minčių žinutę vairuotojams. Ji apskristų visą pasaulį - praneštų žinią visomis pasaulio kalbomis, kad reikia būti atidiems ir atsakingiems vairuojant bet kokią transporto priemonę. Be to, įspėčiau vaikus, kad jie nebūtų išsiblaškę ir išdykę eismo dalyviai…

Tikiuosi, kad Jūs bei Jūsų draugai, vyriausiasis burtininkas Vongas ir galingiausia ragana Vanda, padės įvykdyti šią misiją. Puikiai suprantu – įgijusi stebuklingų galių jausiu didžiulę atsakomybę pasauliui, kuriame gyvenu. Todėl sukūriau veiklos planą, kad pasaulis taptų saugesnis:

1.       Susidraugavusi su Žmogumi Voru ir įgijusi antgamtinių galių sugebėsiu sustabdyti automobilius, lekiančius nežmogišku greičiu, nes naudosiuos prie riešų pritvirtintomis „tinklo šaudyklėmis“. Kadangi Žmogus Voras išrado voratinklio giją, keliausiu didmiesčiuose dangoraižių stogais bei sienomis. Pamačiusi netinkamai besielgiančius vaikus ar suaugusius žmones bei iškilus eismo pavojui ne tik pranešiu apie gresiantį pavojų, bet ir sudrausminsiu juos – į orą pakelsiu įvairiausių dydžių transporto priemones, taip apsaugodama vaikus nuo neatsargių vairuotojų.

2.       Susitikusi su inžinieriumi Toniu Starku, viliuosi, kad įtikinsiu šį Geležinį žmogų vėl panaudoti jo šarvus saugant mūsų vaikus. Be abejo, jis ne tik patobulins šarvų technologiją, bet ir padės man sukonstruoti raktų pakabukų - jie išsipūs ir apgaubs vaiką minkštu burbulu prieš nutinkant avarijai. Tai sunkus darbas, bet, manau, mes sugebėsime būti ir stiprūs, ir išradingi…

3.     Norėčiau transformuotis į atlantą Artūrą Karį – Akvameną, nes jis turi stebuklingų galių ir gali padėti vaikams, patekusiems į katastrofą jūrose ar vandenynuose. Be to, jam į pagalbą, manau, atskubėtų vandenynų srovės, didžiulės žuvys...

4.     Mane žavi Fantastiškasis ketvertas – atviras pasauliui, suprantantis ir sugebantis įveikti kliūtis. Grįžę iš kosmoso, jie nutarė naudotis savo sugebėjimais kovoje su blogiu. Norėčiau tapti jų komandos nariu – nematoma mano ranka sustabdytų vairuotoją, jei jis viršytų leistiną greitį, pavirtęs Deglu nušviesčiau kelią tamsoje, transformuočiau savo kūną į neperžengiamą mišką ar džiungles, kad neklaužados vaikai nenuklystų toli nuo namų. Be to, mūsų komanda iš Laimės planetos dalelių vaikams nulipdytų Angelų Sargų, kurie kiekvieną kartą pažnibždėtų teisingą sprendimą kelyje…

Tai tik keletas idėjų iš Gausybės rago… Mūsų komanda apsaugos Žemės planetos vaikus, bet daug kas priklauso ir nuo jų pačių. Vaikai turi saugotis, nes jų namuose laukia mylinti šeima, draugai.

Tikiuosi, kad sutiksite man padėti ir įgyvendinti šiuos sumanymus.

                                                                                                                                     Ekstra Ledi

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas